CORPORATE WORKPLACE

This award is open to either a building commissioned by owner-occupiers or where the building has been customised by a developer for the occupier. The entry will be judged on the combined merits of its base build and fit out.

NATIONAL WINNER

Midlands & East Anglia Awards 

Birmingham-City-Council-ext

BIRMINGHAM CITY COUNCIL, 10 Woodcock Street, Birmingham
The City Council is rightly very proud of this flagship building which allowed them to rationalise their property portfolio and cut costs. The strong BREEAM and EPC ratings endorse the credentials of this high quality multifunction office.

10 Woodcock Street represents the successful culmination of Birmingham City Council's five year journey to rationalise and restructure its entire back office portfolio under its 'Working for the Future' programme. This project sought to transform the way the corporation functions in relation to these challenging economic times and advancing technological conditions. The Council's achievement of reducing their occupied buildings from 78 to eight is nothing less than astonishing and they should rightly be proud of the success of their policy.

Not only did the team have to rise to the challenge of relocating nearly 3,000 staff to this site by Aston Science Park, they also had to ensure that the cultural shock of moving from ageing, expensive to maintain offices into a purpose built modern building, was handled sympathetically. The overall change process has been a socio-economic success: The council has already achieved significant improvements in staff performance and wellbeing as well as notable cost savings.

The creative design has provided a vibrant, open plan layout which houses 2,200 fixed stations and touch down spaces. This encourages a non-territorial approach in both staff culture and operations. The internal street has been crafted masterfully to open up the building to staff and local residents alike. Walking around it is apparent that the building goes so much further than the basic intention of providing a place of work; the various activities that are underway mean the place is buzzing with life.

For understandable noise and privacy reasons, the working areas have been separated from the internal street but in a way that does not create any barriers - so as to maintain the excellent circulation routes.

Sustainability was also high on the Council's agenda: The building achieved the BREEAM 'Excellent' rating and a strong EPC rating. There is a Combined Heating and Power link and rainwater harvesting whilst the council has found that the brown roofs provide an ideal habitat for local wildlife including the Black Redstart.

Truly a flagship building in every respect 10 Woodcock Street will have a positive impact on the workforce, general public and local residents.

 

PROJECT TEAM

Clients:

Birmingham City Council

Quantity Surveyor:

Birmingham City Council Acivico

Owner:

Birmingham City Council, Birmingham Property Services  

Brief Consultant:

Telereal Trillium

Occupier:

Birmingham City Council 

Architect:

Associated Architects

Project Manager:

Birmingham City Council Acivico

Interior Designer:

Squaredot

M&E Engineer:

Hoare Lea

Structural Engineer:

Scott Wilson

Contractor:

Thomas Vale


REGIONAL WINNERS

London & South East Awards 

ONE SIXTY   London
This scheme went to great lengths to tailor the redevelopment to provide a building which suits perfectly the tenant's business.

It's is a result of a long term relationship between owner and occupier. The new offices have a raw quality that displays design decisions suited perfectly to the tenant's business.

 

PROJECT TEAM

Clients:

Great Portland Estates (Base Build) / Double Negative (Fit Out)

M&E Engineer:

Norman Disney & Young (Base Build / Medland Metropolis (Fit Out)

Occupier:

Double Negative  

Structural Engineer:

Heyne Tillett Steel

Project Manager:

GVA Second London Wall (Base Build) / CBRE (Fit Out) 

Contractor:

Como Interiors

Quantity Surveyor:

Gardiner & Theobald

Architect:

Lifschutz Davidson Sandilands (Base Build) / MCM Architecture (Fit Out)


North of England, North Wales & Northern Ireland (Joint Winners)

WAKEFIELD ONE   Burton Street, Wakefield  
This project is a model for a new breed of social responsible public buildings, an exemplar in construction quality, sustainability and value for money.

Wakefield Council's new building is socially responsible in its use of the public funds and provides the council with a symbol of presence and quality. Wakefield One creates an inspiring and welcoming environment sending out a clear message of civic pride and confidence about the future of the district. 

 

PROJECT TEAM

Client:

English Cities Fund

Interior Designer:

Cartwright Pickard Architects

Owner:

Wakefield Metropolitan District Council

M&E Engineer:

Buro Happold

Occupier:

Wakefield Metropolitan District Council

Structural Engineer:

Buro Happold 

Project Manager:

Ward Robinson

Contractor:

Morgan Sindall

Quantity Surveyor:

Gleeds 

Investment / Property Co:

English Cities Fund

Brief Consultant:

Cartwright Pickard Architects 

Developer:

English Cities Fund 

Architect:

Cartwright Pickard Architects 

ONE ANGEL SQUARE   NOMA, Manchester  
An iconic building which adds magnificently to the City skyline.

The contribution and impact One Angel Square has on its environment is in many way comparable to the effect of iconic buildings such as 30 St Mary's Axe in the City of London. The buildings is a statement regarding The Co-operative Group's progressive ambitions and commitment to sustainability. 

 

PROJECT TEAM

Client:

The Co-operative Group

Interior Designers:

Pringle Brandon / 3D Reid

Owner:

The Co-operative Group

M&E Engineer:

Buro Happold

Occupier:

 The Co-operative Group

Structural Engineer:

Buro Happold

Project Manager:

Gardiner & Theobald

Contractor:

BAM Construction 

Quantity Surveyor:

Gardiner & Theobald

Agent:

Jones Lang LaSalle / WHR

Architect:

3D Reid 

 

 


Scottish Awards

Collegelands  Glasgow   
The BREEAM Excellent rating achieved is just one of the grand successes of this project which has breathed new life into this unloved site. Glasgow City Council's high grade city centre office accommodation brings high environmental standards at a competitive cost.

 

 

PROJECT TEAM

Client:

Dawn Developments

Interior Designer:

Graven Images

Owner:

Standard Life Investment

M&E Engineer:

Wallace Whittle

Occupier:

Glasgow City Council

Structural Engineer:

Halcrow

Project Manager:

Gardiner & Theobald

Contractor:

Dawn Construction

Quantity Surveyor:

Gardiner & Theobald

Developer:

Dawn Developments

Architect: Page\Park Architects  Agent:  CBRE

 

 


South West, Thames Valley & South Wales Awards

 

The Quadrant:MK   Elder Gate, Milton   
The Quadrant:MK is a development that despite the sheer scale of the project still displayed intricate attention to detail.

This challenging and ambitious project has allowed Network Rail to consolidate a large number of regional offices into a single facility. The building design is future proof with sustainability at its heart. 

 

PROJECT TEAM

Client:

Network Rail

Interior Designer:

GMW Architects

Owner:

Network Rail

M&E Engineer:

URS

Occupier:

Network Rail

Structural Engineer:

Waterman Group

Project Manager:

Mace

Contractor:

BAM Construction

Quantity Surveyor:

Mace (Cost Consultancy)

Architect:

GMW Architects