FIT OUT OF WORKPLACE

This category awards a space, or spaces, within a building that demonstrates a high quality of interior fit-out.

sponsored by:



NATIONAL WINNER


LON_ArthurJG1 

Arthur J Gallagher, The Walbrook Building, 25 Wallbrook, London

Arthur J Gallagher was the first tenant to commit to space in the Foster designed Walbrook Building, and its early commitment was well rewarded with this marvelous workspace. The international insurance company has initially leased 5,600m2 to accommodate around 700 staff, who were previously spread around three different office locations. The space comprises the ground and 7th floors in addition to back of house basement space.

Whilst the building’s large floor plates were an obvious attraction, the challenges that arose from the depth of the ground floor and the lack of natural light that penetrates through, required a clever solution from the fit out team. This need for creative thinking was also the case regarding the crystal like oculus shaped atria and unusual façade. The responses were intelligent and the innovative design solutions have grasped the challenges and turned them into opportunities. Staff benefit from an inspirational working environment in a high quality, flexible setting. The client arrival area features a sculptured meeting room reflective of the building’s geometry; this makes effective use of the deep floor space that receives little or no natural light.

The ground floor has the main reception, a variety of meeting rooms and a lounge where brokers and underwriters can meet in a relaxed and informal setting. Two open plan zones alongside the windows provide desks for two business units. The trading floors have adopted a non-conventional design which makes them seemingly spin out from the atrium. This enables the space planning to satisfy the intense densities that are required for such trading activity, whilst also introducing an efficient element of comfort and space; the adjacent kitchen and breakout areas, buzzing with activity, further boosts this.

The seventh floor client meeting and fine dining suite incorporates electronic glass walls, allowing the rooms to be obscured at the flick of a switch. The project has transformed the way the global risk management specialist does business and the way it is perceived by its clients. The environment is a credit to the vision, involvement and attention to detail of the Arthur J Gallagher team.

PROJECT DETAILS

Client:

 Arthur J Gallagher

Quantity Surveyor: 

AECOM 

Owner:

Minerva

Interior Designer:

Scott Brownrigg Interior Design

Occupier: 

Arthur J Gallagher 

M&E Engineer:

hurleypalmerflatt

Project Manager:

AECOM 

Contractor:

 ISG


REGIONAL WINNERS


Scotland

SCOT_ThreeMobile_forWeb 

Three Glasgow, 123 St Vincent Street, Glasgow 

The judges were impressed with the rigour applied to this refurbishment. From the application of a SKA rating to post occupancy evaluations which comprehensively endorsed the interventions of the design team, it was evident that there was a great deal of thought applied to this project. The strong use of bright vibrant branding, mixture of materials and colour together with flexible space and breakout areas which focus on wellbeing, relaxation, discovery and interaction has enhanced the working day of the occupants leading to the enthusiasm of THREE's people to talk with pride about their workplace outside of work.

PROJECT DETAILS

Client:

Three Glasgow

Interior Designer:

IOR Group 

Owner:

Three Glasgow

M&E Engineer:

Energy Engineering

Project Manager: 

IOR Group 

Contractor:

IOR Group 

Architect:

IOR Group 

Agent:

Cushman & Wakefield 


Midlands

MID_PwC1 

PwC Norwich, 2nd Floor, St. James Court, Whitefriars, Norwich 

This is a great project from a number of perspectives but the single most impressive aspect is the way in which PWC, BDP and the team have successfully married the aspirations of one of ‘The Big 4’ with the needs of the local community. Everything about this project was extremely well considered from the staff engagement process through to the utilisation of the local workforce in the construction project itself. The impression when entering the workspace for the first time is one of ‘welcome’ coupled with professionalism. The workspace is a relaxed environment, which incorporates some clever touches and is a testament to the time taken by all involved to get the right balance.

PROJECT DETAILS

Client:

PricewaterhouseCoopers

Interior Designer:

BDP 

Owner:

Jarrold & Sons

M&E Engineer:

Brian Johns Associates

Occupier: 

PricewaterhouseCoopers 

Contractor:

R G Carter 

Project Manager:

Faithful+Gould 

 

 


London and the South East

LON_ArthurJG1 

Arthur J Gallagher, The Walbrook Building, 25 Walbrook, London 

The relocation has helped transform not only the way the company receives their clients but the way they now do business, the environment is a credit to the vision and attention to detail of the Arthur J Gallagher leadership.The design takes inspiration from the scalloped façade and oculus shaped atria. The client arrival area features a sculpted meeting room reflective of the building’s geometry making good use of part of the deep space that receives no natural day light, turning a challenge into an opportunity.

PROJECT DETAILS

Client:

 Arthur J Gallagher

Quantity Surveyor: 

AECOM 

Owner:

Minerva

Interior Designer:

Scott Brownrigg Interior Design

Occupier: 

Arthur J Gallagher 

M&E Engineer:

hurleypalmerflatt

Project Manager:

AECOM 

Contractor:

 ISG


South West, Thames Valley & South Wales

 SW_Motability

Motability Operations, Bristol Business Park, Bristol

This project involved the refurbishment and fit out of 4 separate buildings to create a corporate campus. The work was done on a phased basis moving the employees around the buildings rather than utilising a temporarily wholesale re-location which added an additional level of complexity to the project. The judges were impressed with the successful creation of a vibrant and lively workplace that achieved all the objectives of the brief. Dated and compromised offices were transformed into collaborative spaces meeting the different needs of the occupier as well as its visitors. The judges were pleased to meet so many people that clearly demonstrated real enthusiasm for their inspirational work environment.

PROJECT DETAILS

Client:

Motability Operations 

Interior Designer:

Area Sq

Owner:

F&C REIT Asset Management (Buildings 410 & 420); Mayfair Capital Investment managment Ltd (Building 440); British Steel Pension Fund (Building 610)

M&E Engineer:

Foreman Roberts

Occupier

Motability Operations

Contractor:

Area Sq 

Project Manager:

Area Sq

Agent: 

BNP Paribas Real Estate 

Brief Consultant:

Area Sq

 

 

Architects:

Area Sq / AWW Architects

 

 


North of England, North Wales & Northern Ireland

 NORTH_Exchange-Station

Exchange Station, Tithebarn Street, Liverpool, Merseyside

Exchange Station is a unique building, which has successfully been re-established as a well known and loved destination within the city- and one that tenants can be proud to call their own. The design team have reinvented the building through wonderful transformation of the space, particularly the concourse which now provides the heartbeat to this multi-tenant workplace.

 

PROJECT DETAILS

Client:

Hansteen Holdings

Interior Designer:

BDP

Owner:

Norwepp (General Partner)

M&E Engineer:

Hilson Moran

Occupier

Multi tenanted

Structural Engineer:

The Sprigg Little Partnership 

Project Manager:

Savills

Contractor: 

Styles&Wood Group 

Quantity Surveyor:

Savills

Agent:

 Keppie Massie

Architect:

BDP