INNOVATION

Each year our Regional Judges are asked to consider all projects for the Innovation Award. This category is only awarded at a National level and recognises a significant level of innovation in one, or more, fields.

sponsored by

LandSecurities


NATIONAL WINNER


NORTH_The-Sharp-Project

The Sharp Project, Thorp Road, Manchester

This formerly redundant building has been regenerated into a state of the art digital and media production hub. The 2,300 m2 former warehouse for Sharp Electronics is now home to 54 film, TV, music and design companies all of whom complement each other, as occupiers are chosen upon the profile of their business rather than simply the rent they will pay. Much of the original shell has been retained and this unprepossessing external space makes way for the drama of the transformed interiors, built around the circulation route and campus which create the traditional ambiance of a high street with town square.

The stripped workplaces are highly adaptable offering the creative occupiers maximum opportunity to adapt and personalise their spaces. When room became scarce, availability was expanded by introducing converted, used shipping containers which had been reinvented as glazed offices and plugged into the site’s world class technical infrastructure. These are positioned around the central street linking the various buildings and facilities - there is a waiting list for the space. The used containers were converted off site, allowing the main building to be prepared for occupation, decorated and service infrastructure installed.

Without the creator’s innovation this industrial site would have rotted and become another derelict industrial eyesore. But instead the occupants are now able to experience a unique blend of creative and thought provoking spaces that are easily adaptable as business practises change, grow or contract. The environment encourages the occupiers to collaborate, as well as compete, with each other for business.

The space stimulates work opportunities and gives a central meeting point for a variety of target activity, meetings, networks and events hosted at The Sharp Project. This area is served by a member’s entrance which allows occupiers to enter directly into the heart of the building, whilst visitors must journey past work spaces and offices, gaining an understanding of the building and allowing them to savour the thriving atmosphere. Through careful design The Sharp Project has turned a conventional office/warehouse building into a creative bustling town with various neighbourhoods adding to its unique identity.

 

PROJECT DETAILS

Client:

The Sharp Project

Interior Designer: 

PRP Architects

Owner:

Manchester City Council 

M&E Engineer:

Engineering Design Parntership

Project Manager: 

Mace Group

Structural Engineer:

Wright Mottershaw Lydon Consulting 

Architect 

PRP Architects

Contractor:

Keepmoat (Bramall Construction)

 

 

 

 

 

 

 



REGIONAL NOMINEES


Scotland

 SCOT_EcoCampus3

EcoCampus, Technology Avenue, Hamilton International Park, Glasgow

Claimed as the UK’s first speculative ‘Carbon Neutral’ office development, the EcoCampus development sits proud atop the most elevated, and final development plot, within the highly successful Hamilton International Park. What makes this development innovative is the unique provision of 100% renewable power via the buildings associated and off-site wind-farm development.

PROJECT DETAILS

Client:

HFD Group 

M&E Engineer:

Wallace Whittle

Owner:

Hamilton International (HFD) Development Syndicate

Structural Engineer:

 URS

Project Manager: 

Adams Consulting 

Contractor: 

Balfour Beatty 

Quantity Surveyor:

Gardiner & Theobald 

Developer:

HFD Group 

 Architect:

 Mosaic Architecture + Design

Agent:

DTZ 

 

 

 

 


Midlands

MID_TheCityCouncilDerby 

The Council House, Corporation Street, Derby

The building significantly demonstrates outstanding design and refurbishment throughout. The project has adopted a sustainable, low carbon design approach by utilising displacement mixed-mode ventilation and exposed mass of the structure. The building boasts an innovative approach towards renewable energy systems with the hydroelectric power plant supplying 1.3million kWh / year of electricity, river water cooling, rainwater harvesting, photovoltaic and solar thermal panels. The dynamic range of renewable technology in conjunction with future proofed connections to a district heating network highlights Derby Council House’s exemplar presence of sustainable design that is further commended through an impressive BREEAM ‘Excellent’ and a -25 EPC A+ rating.

PROJECT DETAILS

Client:

Derby City Council 

Architect:

Corstorphine + Wright 

Owner:

Derby City Council 

Interior Designer:

Corstorphine + Wright 

Occupier

Derby City Council 

M&E Engineer:

Hoare Lea 

Project Manager:

Mace 

Structural Engineer:

Curtins 

Quantity Surveyor:

Mace

 Contractor:

 BAM Constructions

 

 

 

 


London and the South East

LON_BBC-BroadcastingHouse

BBC Broadcasting House Redevelopment, Portland Place, London

The L&SE Judges considered this project worthy of nomination for the Innovation Award because of the development of completely new ways of working and broadcasting which have been pioneered by the BBC and incorporated into the redevelopment of Portland Place. There are numerous technical innovations incorporated into the building which have been required to allow these new ways of working, involving challenges in acoustics, vibration, visual and space planning.

PROJECT DETAILS

Client:

BBC 

Interior Designer: 

HOK

Owner:

BBC 

M&E Engineer:

AECOM

Occupier

BBC

Structural Engineer:

Ramboll 

Quantity Surveyor:

Currie & Brown

Contractors:

Lend Lease / Overbury 

Architects:

MJP Architects / Sheppard Robson

Developer:

Land Securities 

 

 

 

 


North of England, North Wales & Northern Ireland

NORTH_The-Sharp-Project

The Sharp Project, Thorp Road, Manchester

The Sharp Project has brought a redundant building back into use and provides some 250,000 sq ft of accommodation which is now the home to 54 digital companies and accommodates network dramas for all of the main UK TV companies. Through careful design The Sharp Project has turned a conventional office/warehouse building into a creative bustling space that stimulates work opportunities and knowledge sharing.

 

PROJECT DETAILS

Client:

The Sharp Project

Interior Designer: 

PRP Architects

Owner:

Manchester City Council 

M&E Engineer:

Engineering Design Parntership

Project Manager: 

Mace Group

Structural Engineer:

Wright Mottershaw Lydon Consulting 

Architect 

PRP Architects

Contractor:

Keepmoat (Bramall Construction)