INNOVATION

Each year our Regional Judges are asked to consider all projects for the Innovation Award. This category is only awarded at a National level and recognises a significant level of innovation in one, or more, fields.

Sponsored by

LandSecurities

NATIONAL WINNER


 AW_NAT15_WWF5

AW_NAT15_WWF6

AW_NAT15_WWF1

LON_W15_WWF

Living Planet Centre: WWF-UK Headquarters, Rufford House, Brewery Road, Woking 

The World Wildlife Fund was so keen to get its sustainable design spot on that it selected its architects before it had even found a site for its new headquarters. With the Hopkins practice on board, a brownfield site in Woking, already earmarked for development, was selected for the WWF to work from and showcase its global operations.

 A former tarmac car park is now the conservation body's new home; its 'flying carpet' building, which levitates above the car park, houses an inspiring and innovative working environment.

The importance of sustainability to the WWF is at the heart of every facet of its new HQ. From the underground heat pumps to the solar panels on the roof, they have clearly strived to create the greenest development it possibly could.

The building achieves BREEAM 'Outstanding' through, amongst other factors, the use of mixed mode ventilation, ground source boreholes, earth ducts and night time purge cooling.

A full carbon audit was undertaken throughout the design and construction process. The staff are also key components of the worthy environmental credentials: There are six workstations for every ten people and the only reserved car parking spaces are for disabled drivers.

The centre shows that through the smart use of design, materials and technology it is possible to create a state-of-the-art building with minimal environmental impact.

The transparency with which the WWF displays its building is to be admired and is an indication of how proud it is of its HQ. The wonderful visitor and education centre opens its doors to all comers and the public is invited to find out more about the story of this building, and what makes it one of the greenest in the UK, through behind the scenes tours.

There is much to appreciate in this project, the comfort with which it sits in its surroundings; the strong external form; its response to civic responsibility by inviting all interested parties in and its remarkable environmental performance.

The Living Planet Centre is at the forefront of sustainable design and construction and creates a harmonious link between the urban and rural environment.

PROJECT DETAILS

Client:

WWF-UK 

Architect:

Hopkins Architects

Owner:

WWF-UK 

Interior Designer

Hopkins Architects

Occupier: 

WWF-UK

M&E Engineer:

Atelier Ten

Project Manager:

King Sturge

Structural Engineer:

Expedition Engineering

Quantity Surveyor:

Gardiner & Theobald

Contractor:

Wilmott Dixon

 Brief Consultant:

Alexi Marmot Associates

 

 


REGIONAL NOMINEES


Scotland

 SCOT_W15_PwC_Edinburgh

PwC Edinburgh, Atria One, 144 Morrison Street, Edinburgh

This project delivered a masterclass in user engagement, which shows that people are at the heart of any successful and innovative property project. The effective techniques of creating a well balanced dedicated steering group, extensive two-way communication, clearly defined targets and comprehensive updates were truly innovative and fired the staff’s passion for their completed environment.

PROJECT DETAILS

Client:

PwC Edinburgh

Quantity Surveyor:

AECOM

Owner:

The City of Edinburgh Council

Interior Designer

BDP

Occupier: 

PwC Edinburgh

M&E Engineer:

Rybka

Project Manager:

AECOM

Contractor:

Overbury

 

 

 

 

 

 

 

 


London and the South East

 LON_W15_WWF

Living Planet Centre: WWF-UK Headquarters, Rufford House, Brewery Road, Woking 

The WWF’s new building uses great design to levitate above the car-park and to create the critical sustainability agenda. The building achieves BREEAM ‘Outstanding’ through the use of mixed mode ventilation, ground source boreholes, earth ducts, night-time purge cooling and a full carbon audit process throughout the design and construction cycle.

PROJECT DETAILS

Client:

WWF-UK 

Architect:

Hopkins Architects

Owner:

WWF-UK 

Interior Designer

Hopkins Architects

Occupier: 

WWF-UK

M&E Engineer:

Atelier Ten

Project Manager:

King Sturge

Structural Engineer:

Expedition Engineering

Quantity Surveyor:

Gardiner & Theobald

Contractor:

Wilmott Dixon

 Brief Consultant:

Alexi Marmot Associates

 

 


Midlands & East Anglia

 MID_W15_DaVinci

Da Vinci, Cambridge - AstraZeneca, Royston, Hertfordshire

Free desking brings many benefits, but being able to find ones colleagues across a whole floor of workstations can often hamper collaboration. At its pilot home Astra Zeneca is using Lync technology to allow users to quickly locate and communicate with their targeted colleagues: An innovation that will become more important as utilisation of this workstation trend increases.

PROJECT DETAILS

Client:

AstraZeneca

Brief Consultant:

Space Invader Design

Occupier:

AstraZeneca

Interior Designer

Space Invader Design

Project Manager: 

AstraZeneca

M&E Engineer:

Overbury

Quantity Surveyor:

Overbury

Contractor:

Overbury

 

 

 

 

 

 

 

 


South West of England, Thames Valley and South Wales

 SW_W15_Keynsham

 Keynsham Civic Centre & One Stop Shop, Market Walk, Keynsham

This modern and attractive building provides an environmentally sustainable, low maintenance and flexible work place. Without compromising the architectural design, the building clearly serves the community whilst providing an exemplary workplace.

 

PROJECT DETAILS

Client:

Bath & North East Somerset Council 

Architect:

AHR

Owner:

Bath & North East Somerset Council 

M&E Engineer:

Max Fordham

Occupier: 

Bath & North East Somerset Council

Structural Engineer:

Hydrock

Project Manager:

Capita Symonds

Contractor:

Willmott Dixon

Quantity Surveyor:

AECOM