BEST OF THE BEST

The Best of the Best award is presented to the project which is deemed particularly exemplary. Chosen from the national winners, this award is a true testimony to the vision shown by the project team.

Sponsored by

AW_ISG-Logo_K---115x115-(We


NATIONAL WINNER


 LON17-SkyCentral

17_Sky1

17_Sky2

17_Sky3

AW17sky_007

Sky Central, Grant Way, Isleworth, Middlesex

The comprehensive involvement of Sky TV at all stages from concept, design and through to delivery of its UK headquarters building, means the media giant can take credit for creating this genuinely unique and hugely dynamic working environment. Immediately recognisable from Sky News broadcasts, this new shed-like building deliberately brings the media giant back to its industrial estate roots, whilst the alternating panels of glass and aluminium install a contemporary feel.


 

This simple ‘shed’ typology brings the broadcaster's activities and staff together under one roof in a series of modern and people-centric workplaces. Inside, large mezzanine floors are housed beneath a spectacular and light enhancing structural timber ceiling, Europe’s largest. This is topped by a grid of glass-box cantilevered skylights.

The bright triple-height atrium is enlivened with trees, informal seating areas and huge television screens. The broad flights of steps add to the spacious feel and provide further ad-hoc meeting spots. The 100 metre long Sky Main Street runs the width of the ground floor, linking each area of the business and also hosts promotions, events and celebrity appearances.
The 3,500 staff are housed in three 12,000m2 floors, with a choice of 5,000 places to work.

 

The enormous floor plates break down into a series of 18 neighbourhoods, which each house 200 staff. These are arranged around six cores that resurrect ‘Büro Landschaft’ inspired planning rules. Each floor interconnects with sculptural ramps and a staircase designed to encourage social interaction. Whilst these spaces are varied and individual they are clearly unified and integrate seamlessly into the overall scheme. Simple moves within the elegant fit out provide staff with choices that range from single person quiet working areas, to large communal spaces for team meetings and less formal discussion.

 

The workspace is supported by a vast array of services and amenities including six restaurants and cafes, a 200 seat state of the art cinema, a 200 person event space and a technology ‘lounge’. There are also High Street services including shoe repairs, nail bars and the first ‘cashless’ Waitrose. A short walk through the landscaped gardens brings you to the fitness centre with gym and bike shop and repairer. Despite housing so many staff and visitors, the overarching sense of this building is of calm, productiveness and creativity that is entirely suited to the nature of Sky's media-led business.

           
Sky Central defines a new model for the industry's fast-paced and evolving future. This genuinely flexible workplace, supported by an array of amenities and services, has achieved its goal of giving staff the opportunity to produce their best work and represents a massive investment in their engagement and wellbeing. The project exudes collaboration at every level and has achieved excellent post occupancy results.

 AW17sky_001

PROJECT DETAILS

 

 Client:

 Sky

 Owner:

 Sky

 Occupier:

 Sky

 AW17sky_003

AW17sky002

 Project Manager:

 Sky

 Quantity Surveyors:

 AECOM / JLL

 Architects:

 AL_A / PLP Architecture

 Interior Designer:

 HASSELL

 M&E Engineer:

 Arup

 Structural Engineer:

 Arup

 Contractors:

Mace / Como