Test of Time

This award rewards previous BCO award winners that have proven themselves to live up to their original aspirations and intentions. In January 2017 we invited previous regional and national BCO Award winners from 2013 to apply for the award, which included submitting a post occupancy evaluation to demonstrate the effectiveness of the building in coping with occupancy requirements over time.

Sponsored by

NAT16_AECOM_black

 


NATIONAL WINNER 


AW17_Woodcock2

Woodcock1

AW17_Woodcock_8935

AW17_Woodcock-28612

 

BIRMINGHAM CITY COUNCIL, 10 Woodcock Street, Birmingham
The City Council is rightly very proud of this flagship building which allowed them to rationalise their property portfolio and cut costs. The strong BREEAM and EPC ratings endorse the credentials of this high quality multifunction office.

When 10 Woodcock Street won the national BCO Corporate Award in 2013 it was in recognition of the successful culmination of Birmingham City Council's five year journey to rationalise and restructure its entire back office portfolio. That it has won the BCO’s 2017 Test of Time Award is recognition of the success of the Council’s 'Working for the Future' programme, of which Woodcock Street was the jewel in the Crown.

With its new Chambers the Council consolidated 25 buildings into one, paving the way for the successful relocation of 2,700 people and also began a fundamental change in the way their employees work and operate together. At the time the judges noted: “The creative design has provided a vibrant, open plan layout” and this still stands very true today six years on from completion. The agile space has performed incredibly well securing closer collaboration and interaction between the council’s services and teams, maintaining its flexible working environment.

The main objectives of providing a new modern building with a transformational working environment have been achieved at every level and the building is working superbly for the Council and its staff. This has also driven cost savings. The depth of research and engagement into planning the blueprint has meant there has been no significant design changes since occupation - very impressive given the scale of the project.

Employees are engaged and motivated, and the building has acted as the foundation for the creation of a dynamic community, which has had a fantastic impact on the well-being of staff. Indeed, the success of change has been recognised by both the private and public sector and the project is seen as 'leading the way' in both workforce and property transformation. It was also highlighted as best practice within the "Leaner and Greener: Delivering Effective Estate Management" report produced as part of an inquiry by the Westminster Sustainable Business Forum.

10 Woodcock Street demonstrates ‘Test of Time’ in every respect; building design, continued staff engagement, constant flexibility and agile workplace, maintenance and durability. The building has been worked hard since completion, but has remained robust and will, no doubt, continue to provide an excellent work place for the future.

 

PROJECT TEAM

Client:

Birmingham City Council

Quantity Surveyor:

Birmingham City Council Acivico

Owner:

Birmingham City Council, Birmingham Property Services  

Brief Consultant:

Telereal Trillium

Occupier:

Birmingham City Council 

Architect:

Associated Architects

Project Manager:

Birmingham City Council Acivico

Interior Designer:

Squaredot

M&E Engineer:

Hoare Lea

Structural Engineer:

AECOM

Contractor:

Bouygues