BEST OF THE BEST

The Best of the Best award is presented to the project which is deemed particularly exemplary. Chosen from the national winners, this award is a true testimony to the vision shown by the project team.

Sponsored by

AW_ISG-Logo_K---115x115-(We


NATIONAL WINNER


 18AW_Bloomberg1

18AW_Bloomberg2

18AW_Bloomberg3

18AW_Bloomberg4

 


 


 

 

Bloomberg, 3 Queen Victoria Street, London

           

Bloomberg’s new European HQ, the first in the world the media corporation has wholly owned and designed itself, represents one of the most significant office developments in recent times. This stand out project has delivered something exceptional in the very heart of the Capital.

Standing proudly in the middle of the City of London, despite occupying a 3.2-acre site between Cannon Street Station and No 1 Poultry and with a massive 1.1m sq ft of development, it still manages to be sympathetic to its historic surroundings. Behind a dignified and low-key exterior and entrance, is a dynamic and scintillating interior to the information group’s European HQ.

This monumental yet sensitive and responsive building has fashioned a perfect home for the company to bring together its 4,000-strong workforce into one location for the first time. The staff now reside in a building which is an exemplar of sustainability and wellbeing. The new workplace promotes collaboration and communication which will attract and help retain the best and brightest global talent.

The building form is split into two linked blocks straddling a new permeable route which has reinstated the ancient Roman road that once bisected the city block. The building has a civic presence and with it generously donates space, in the form of three new public domains and specially commissioned artworks by Spanish artist Cristina Iglesias, back to the public.

At the building’s heart is a vortex that guides people dramatically through the entrance, up to the sixth floor, through the pantry and then onto the office floorplates. Above this is a central spiral ramp that visually and physically connects all the floors, providing the opportunity for communication and interaction by stimulating meetings between colleagues.

Other vertical circulation and cores have been broken up and distributed to the edges of the floor, opening up the middle, allowing views between the levels and maximising flexibility. The primary structure is arranged on a triangular grid to reduce the number of columns required, fashioning wide realms of open space for the staff to work at their bespoke sit / stand desks.

The building has pushed the boundaries of sustainability: Deep plan natural ventilation is made possible by the façade design and integrated cooling panels on the ceilings. This has helped to achieve a BREEAM ‘Outstanding’ rating of 98.5%, the highest design-stage score ever achieved by any major office development to date.

The research and development of innovative solutions and the determination to deliver them have dispelled some myths about the nature of the workplace in congested urban areas and reset the benchmark of what is considered possible. Bloomberg’s new building combines unparalleled innovation, exceeds BCO guidance and raises the bar for corporate headquarter buildings.

PROJECT DETAILS

 

 Client:

 Bloomberg

 Owner:

 Bloomberg

 Occupier:

 Bloomberg

 Project Manager:

 Stanhope

 Quantity Surveyor:

 AECOM

 Architect:

 Foster + Partners

 Interior Designer:

 Foster + Partners

 M&E Engineer:

 Sweco

 Structural Engineer:

 AKT II

 Contractor:

Sir Robert McAlpine