INNOVATION

Regional Judges are asked to consider all projects for the Innovation Award. For the first time this award is presented on a regional level and recognises a significant level of innovation in one, or more, fields.

In recognition of the importance of this category, and to highlight some of the exceptional innovative concepts that are developed across the UK’s buildings every year, the BCO introduced the Regional Innovation Award.

Sponsored by

18AW_NUCOM-Interiors_GOLD


NATIONAL WINNER

 18AW_WhiteCollar5

18AW_WhiteCollar2

18AW_WhiteCollar4

18AW_WhiteCollar3

White Collar Factory, 1 Old Street, Yard, London          

                                   

This building challenges traditional concepts of the workplace on many levels. Just its very presence has been instrumental in re-defining an area of London as a business location. From its ground floor uses, the utilitarian aesthetic and its unique combination of building structure and services, there has been a consistently innovative approach to how the building works and what it delivers for its occupiers. The new boundaries which this building has crossed will deliver lessons for office development for many years to come.

The White Collar Factory, in the Old Street Yard development, is positioned in a prime location on the ‘Silicon Roundabout’, with a sixteen-storey tower as its anchor. Alongside the tower reception entrance is a permeable opening that leads to a buzzing landscaped plaza at the heart of the development.

The scheme is the outcome of a uniquely bold and ambitious research project, undertaken over almost a decade by the client, architect and design team. From the moment one enters the reception space in the main tower it is clear this is no ordinary office building. The tall concrete lobby includes a coffee bar positioned on a stepped timber podium, a projected tenant directory and a servicing platform that doubles up as the reception desk when it is in resting position.

Inside the building concrete is used in a variety of creative architectural and engineering methods: It is raw and exposed in the lift lobbies, displaying the remarkable quality of the contractor’s formwork and at high level it carries the services and temperature control for the building, working in conjunction with the openable windows. These are set in a bravely articulated façade which provide ventilation during favourable conditions indicated by an ingenious traffic light system.

On the roof, a landscaped terrace provides panoramic views over the City’s towers, and overlooks a running track built over the BMU layout on the level below. This addition, offering occupiers a space to jog away from the polluted streets below, is the literal crowning feature of a project that is truly innovative in almost every aspect and will continue to set a high benchmark long into the future.

 PROJECT DETAILS      
       

 Client:

Derwent London M&E Engineer: ARUP
Owner:           

 

Derwent London

Structural Engineer:

AKT II                    
Occupiers:         

Runpath / TOG (The Office Group) / AKT II / BGL Group / Adobe / Capitol One / Spark 44 / Box.com       

Contractor:                  Multiplex                 
Project Manager: 

Jackson Coles 

Developer:                   Derwent London           

Quantity Surveyor:

AECOM    

 

Agents:                   

Cushman & Wakefield / Pilcher Hershman / Colliers International 

 

                    

 

 

REGIONAL WINNERS

London

 18LON_WhiteCollarFactory(Comm)

 White Collar Factory, 1 Old Street Yard, London                     

The White Collar Factory was praised by the judges for having challenged the very concept of the workplace. Boasting a roof top running track and a café bar, White Collar Factory is seen to deliver a unique combination of services that the judges felt was clear evidence of Derwent London’s innovative approach to how the building delivers for its occupiers. The judges also noted the positive impact the development has had on the local environment – describing it as ‘instrumental’ in re-defining Old Street as a location for business.

Client:

Derwent London M&E Engineer: ARUP

Owner:

Derwent London      

Structural Engineer:

AKTII

Occupiers:

Runpath / TOG (The Office Group) / AKT II / BGL Group / Adobe / Capitol One / Spark 44 / BOX.com

Contractor:

Multiplex

Project Manager:

Jackson Coles

Developer:

Derwent London

Quantity Surveyor:

AECOM

Agents:

Cushman & Wakefield / Pilcher Hershman / Colliers                      

Architect:

Allford Hall Monagham Morris

                                       

 

 

Scotland

 18SCOT_Edrington(Inno)

The Edrington Group, 100 Queen Street, Glasgow                     

The judges were impressed with how the new offices, to which The Edrington Group’s staff were relocated, incorporated the brand throughout the design process. The panel noted that by involving staff members in a workshop about the design of their new headquarters, the project delivered a workplace that employees were excited to relocate to. The finish, in the view of the judges, is a less corporate, but distinct aesthetic which incorporated a selection of cost-effective materials and is inspired by the industrial distilleries and bottling plants that process Edrington’s products.

Client:

The Edrington Group

Interior Designer:

Form Design Consultants

Owner:

Esson Properites 

M&E Engineer:

RSP Consulting Engineers

Occupier:

The Edrington Group

Structural Engineer:

Acies Group

Project Manager:

Gardiner & Theobald

Contractor:

Morries & Spottiswood 

Quantity Surveyor:

Gleeds Cost Management

Agent:

Mark Allan Property Consultants                             

 

                                                      

 

 

North of England, North Wales & Northern Ireland

 18NOR_HilsonMoran(Inno)

Hilson Moran, 9 Charlotte Street, Manchester                     

The BCO judges applauded Hilson Moran for its sustainable approach, earning the development the UK’s third WELL Certification. With 40 years of experience designing environmental services, Hilson Moran set out to deliver an exemplar project for their own office, located in the Neo building in Charlotte Street. The judges added that the challenge of achieving WELL Certification in a fit out should not be underestimated. Many initiatives were implemented with a view to improve employee health and wellbeing, such as local adjustment of office temperatures and personal lockers, design features such as green moss walls in the collaboration area, and plants which were carefully selected to help remove pollutants from the air.

Client:

Hilson Moran

Interior Designer:

Space Invader

Owner:

Bruntwood 

M&E Engineer:

Hilson Moran

Occupier:

Hilson Moran

Contractor:

Dragonfly

Project Manager:

Hilson Moran

Developer:

Bruntwood

Quantity Surveyor:

Hilson Moran

Agent:

Matthews and Goodman                            

Brief Consultant:

 Hilson Moran

                                                      

 

 

South of England & South Wales

 18SWThe-Porter-Building-8

The Porter Building, One Brunel Way, Slough                     

The judges described The Porter Building as having delivered a cutting-edge workplace for the region. They noted that the building, which was the first in the UK to achieve certification through the WELL Building standard under the core and shell category, incorporated an awareness of health and wellbeing throughout. Located directly opposite the town’s railway station, in the judges’ view, the development has delivered a prominent centrepiece in the wider regeneration of Slough.

Client:

Landid Property

M&E Engineer:

Derry Building Services

Owners:

Landid Property / Brockton Capital

Structural Engineer:

Cundall

Project Manager:

Rider Levett Bucknall

Contractor:

Bowmer & Kirkland

Quantity Surveyor:

Rider Levett Bucknall

Investment / Property Co:

Brockton Capital

Brief Consultant:

tp bennett

Developers:

Landid Property / Brockton Capital                            

Architect:

tp bennett

Agent:                              CBRE                        

Interior Designer:

tp bennett