REFURBISHED / RECYCLED AWARD

A corporate or commercial building where significant works have been carried out to adapt the existing building to modern office use. Buildings involving only façade retention would be considered as new builds.

Sponsored by

AW_Luxonic-(Web)

REGIONAL WINNERS

London

 18LON_HereEast(Refurb)

 Here East, Queen Elizabeth Olympic Park, Stratford, London                     

The BCO judges felt that Here East’s creative campus provided an exceptional solution to what they described as a particularly non-traditional starting point. The project’s approach to the mix of functions, from both co-working and business space incubators to a data centre, television studios, and university space, was described by the judges as a model for future projects. The project delivered valuable lessons in how to create an environment where business, education and research can combine for mutual benefit.

Client:

Innovation City (London)

M&E Engineer:

Cundall

Owner:

Innovation City (London)    

Structural Engineer:

Buro Happold

Occupiers:

Various

Contractor:

Laing O'Rourke

Project Manager:

Colliers International

Investment / Property Co:

DV4

Quantity Surveyor:

Gardiner & Theobald

Developer:

Delancey                   

Architect:

Hawkins \ Brown

Agent:                  Knight Frank            

Interior Designer:

Hawkins \ Brown

 

Scotland

 18SCOT_Greenside(Refurb)

Greenside, 12 Blenheim Place, Edinburgh                     

Located outside of Edinburgh’s office core, Greenside, winner of the Refurbished / Recycled category, set out to turn a contemporary office building into a calm and peaceful retreat which would appeal to a wide range of occupiers. The building, which was originally constructed in 1988, was redeveloped into a contemporary multi-let environment, offering occupiers customised design options including an industrial ‘defurbished’ specification. A larger reception space adds prominence and visibility to the street approach, creating an attractive external terrace which has contributed to Greenside’s commercial success.

Client:

Chris Stewart Group M&E Engineer: Troup Bywaters + Anders

Owner:

Chris Stewart Group    

Structural Engineer:

Will Rudd Davidson

Occupier:

Nucleus Financial

Contractor:

GHI Contracts

Project Manager:

Project Management Partnership

Developer:

DV4

Quantity Surveyor:

Project Management Partnership

Developer:

Chris Stewart Group                   

Architect:

ISA

Agents:                  CluthbertWhite / JLL           

Interior Designer:

Chris Stewart Group

 

Midlands & Central England

 18MID_55ColmoreRow-(Refurb)

55 Colmore Row, Birmingham                     

The BCO judging panel noted that circulation and flow through the entrance hall has been greatly improved with the introduction of a bridge link and a consolidation of the lifts to a single location, whilst the project has added a further 16% of net internal area, including an additional top floor. The judges also highlighted the many challenges overcome by the developer, including the successful incorporation of the building’s original Victorian banking hall and existing stone facades into the finished office. Overall, it was praised for providing a stunning building for modern occupiers, and securing significant pre-lets during construction.

Client:

IM Properties M&E Engineer: Watkins Payne Partnership

Owner:

IM Properties   

Structural Engineer:

CWA

Project Manager:

Projex

Contractor:

Morgan Sindall

Quantity Surveyor:

RPS

Investment / Property Co:

IM Properties

Architect:

AHR

Agents:

Savills / CBRE                  

Interior Designer:

AHR

                                       

                      

 

 

North of England, North Wales & Northern Ireland

 18NOR_Neo

Neo, 9 Charlotte Street, Manchester                     

The Neo building received recognition for its full interior and exterior refurbishment, being awarded with the BCO Refurbished / Recycled Workplace Award. The judges were impressed by Bruntwood’s innovative approach, which has led to the creation of a tenant liaison role to ensure building occupiers connect, collaborate and make full use of the communal roof spaces on offer. In the judges’ view, Neo has been completely modernised and offers high quality, flexible space for a variety of tenants. .

Client:

Bruntwood M&E Engineer: Hilson Moran

Owner:

Bruntwood   

Structural Engineer:

DW Consulting

Project Manager:

Bruntwood

Contractor:

Dragonfly

Quantity Surveyor:

Bruntwood

Developer:

Bruntwood

Architect:

Bridge Architects

                              

 

                                       

                      

 

 

South of England & South Wales

 18SW_Thames-Tower

Thames Tower, 37-45 Station Road, Reading                     

Thames Tower was praised by the judges for its unrelenting focus on delivering a workspace tailored to its occupants. They highlighted the building’s welcoming reception space with floor-to-ceiling glazing that maximises both the daylight into the building, and the views out. ‘Roost’ – a private occupier club room on the top floor of the building with a semi-enclosed terrace overlooking central Reading - also attracted praise from the judges, who described it as the project’s “biggest act of generosity” to the building’s occupants. The BCO judging panel concluded that the project has not only rejuvenated the landmark property, but has had a hugely positive impact on the streetscape of the local area, and has transformed the experience of arriving in Reading by train.

Clients:

Landid / Brockton Capital M&E Engineer: Ramboll UK

Owners:

Landid / Brockton Capital    

Structural Engineer:

Peter Brett Associates

Project Manager:

Rider Levett Bucknall

Contractor:

Bowmer & Kirkland

Quantity Surveyor:

Rider Levett Bucknall

Investment / Property Co:

Brockton Capital

Architect:

dn-a

Developer:

Landid Property                  

Interior Designers:

dn-a / Moho London

Agent:                  JLL