PROJECTS UP TO 2,000m2 AWARD

This category is for projects up to 2,000m² and covers all award categories; corporate, commercial, fit out and refurbished/recycled workplaces.


NATIONAL WINNER


 NORTH_W16_Bunker

AW_NAT16_Bunker1

AW_NAT16_Bunker2

AW_NAT16_Bunker3

Bunker, Littlewoods Complex, Edge Lane, Liverpool 

The Bunker, which was previously a modest two floor, storage facility, on the former Littlewoods site in Liverpool, has been transformed into a bright, modern commercial building. The team's approach to the project demonstrates how simple design can be effortlessly effective and used to rejuvenate a redundant, derelict building into flexible efficient work space. The new development acts as the perfect trailblazer to kick start the first phase of a wider masterplan to regenerate the entire campus.

The contemporary work space benefits from natural ventilation throughout with a unique 'trickle' fresh air solution with opening insulated panels, as opposed to traditional windows. Flexibility for leasing is inherent, with the internal space designed as an open plan floor plate with the potential to be split into two, three or a maximum of four units on each level.

Heating and lighting facilities have been designed to work independently within the four compartments so the services can work either as a whole floorplate or as separate units. The rigidity of the existing structure helped to complement the flexibility required, making it a relatively simple process to split the plan and services into bespoke zones. 

The office accommodation is arranged around the perimeter of the building, which with its full height glazing gives extensive views and an abundance of natural light. At the centre of the building is a dramatic atrium, which sits under the existing re-glazed roof light, providing circulation space. The simplicity of the plan has been enhanced by great attention to detail and carefully chosen materials.

The building’s existing concrete frame was retained and restored, with the brick in-fill panels being removed and a new timber framed façade, set back from the retained frame, being constructed. New parking facilities and landscaping has also been created.

The building, which was originally used to store the Littlewoods catalogues, now houses staff in an exemplary and 'cool' modern day workplace. This speculative development, which has secured its first occupier, will go a long way to help raise the profile of the site, stimulate future development and ultimately assist regeneration of the whole area
.

PROJECT DETAILS

Client:

 Capital&Centric

M&E Engineer:

Bennett Williams Building Services Consultants

Owner:

 Capital&Centric

Structural Engineer:

 Joule Consulting Engineers

Occupiers: 

 Multiple occupancy

Contractor:

 Artez

Quantity Surveyor:

 Cinns

Developer:

Capitla&Centric 

Architect:

 shedkm

 

 

 

 

 

 


REGIONAL WINNERS


Scotland

 SCOT_W16_Projects

Plot 8, Inverness Campus 

Built to cater for and attract businesses that work in the life sciences sector, Plot 8 was required to be both highly flexible and divisible, whilst also complementing its surroundings and ensuring it met the strict design guidelines of Inverness Campus. The BCO judges praised the building for successfully meeting each of these criteria, supported by the fact the building is already attracting new life sciences businesses into Inverness. Through its warm colour palette and clever use of materials, each of the building’s external walls provides visitors with a different perspective, whilst the attention to detail and inherent quality of the building’s design improves on closer inspection.

PROJECT DETAILS

Client:

 Highlands and Islands Enterprise

M&E Engineer:

 CDMM(UK)

Owner:

 Highlands and Islands Enterprise

Structural Engineer:

 Fairhurst

Project Manager: 

 Torrance Partnership

Contractor:

 Morrison Construction

Quantity Surveyor:

 Torrance Partnership

Developer:

Highlands and Islands Enterprise

Architect:

 Threesixty Architecture

Agent:

 Graham + Sibbald

 

 

 

 


North of England, North Wales & Northern Ireland

 NORTH_W16_Bunker

Bunker, Littlewoods Complex, Edge Lane, Liverpool 

Once a modest two storey building on the former Littlewoods’ site, the Bunker is now a bustling office space and the first of its kind in a wider masterplan to regenerate the entire campus. Judges were particularly impressed that its original concrete frame was retained and restored, paying homage to its former features. Designed as a speculative office space, it was created with flexibility in mind and the open plan floorplate has the potential to be split by up to four offices per floor.

PROJECT DETAILS

Client:

 Capital&Centric

M&E Engineer:

Bennett Williams Building Services Consultants

Owner:

 Capital&Centric

Structural Engineer:

 Joule Consulting Engineers

Occupiers: 

 Multiple occupancy

Contractor:

 Artez

Quantity Surveyor:

 Cinns

Developer:

Capitla&Centric 

Architect:

 shedkm

 

 

 

 

 

 


London & the South East

 LON_W16_Natixis

Natixis Global Asset Management, 1 Carter Lane, London

Perfectly designed to suit the business of its financial sector occupants, Natixis Global Asset Management was described by judges as a calm, bright and thoughtfully designed working space. As well as boasting a view of St Paul’s, the reception area cleverly opens up to form part of the overall arrival experience.

PROJECT DETAILS

Client:

Natixis Global Asset Management

M&E Engineer:

BSD

Occupier:

 Natixis Global Asset Management

Contractor:

21 Construction

Project Manager: 

 Interactive Space

Agent:

Newton Perkins

Interior Designer:

 MF Design Studio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Midlands & East Anglia

 MID_W16_Projects(51-HillsRd

51 Hills Road, Cambridge

Set behind a courtyard entrance, this exemplary, contextual and holistic approach to a modest high street building is responsive to its historic neighbours and sets the high bar for a robust, long lasting and sustainable design.

PROJECT DETAILS

Client:

Jesus College

Architect:

Gort Scott

Owner:

Jesus College

Interior Designer:

Gort Scott

Occupier: 

Tucker Gardner

M&E Engineer:

Max Fordham

Project Manager:

Bidwells

Structural Engineer:

 Solution Consulting Engineers

Quantity Surveyor: 

 Quantem

 Contractor:

 Ashe Construction

Brief Consultant:

 Bidwells

 Agent:

 Bidwells