REFURBISHED / RECYCLED AWARD

A corporate or commercial building where significant works have been carried out to adapt the existing building to modern office use. Buildings involving only façade retention would be considered as new builds.

Sponsored by

AW_Luxonic-(Web)


NATIONAL WINNER


 AW_NAT16_Alphabeta1

 AW_NAT16_Alphabeta2

AW_NAT16_Alphabeta3

LON_W16_Alphabeta

Alphabeta, 2 Worship Street, London

Quite simply; Alphabeta bowled the national judges over. This bold, brave and creative project has not merely been a great success in its own right, it has re-defined the geography, market and perceptions of the area in which it sits. The design offers a variety of spaces and features at the heart of which is the belief that best working practices stem from interaction, play and chance encounters.

The remodelled Royal London House opens onto Finsbury Square and backs onto Shoreditch. The developer has restored and reformatted a series of historic buildings with a sophisticated design, to create an active and vibrant communal 'village'.

The building is chock-a-block full of standout design features: The stunning nine story atrium with its glazed cantilevered occupier meeting rooms; the marvellous atrium café; not to mention the 'Deck”', which is a wonderful communal eighth-floor wrap around roof terrace which provides fantastic space for informal meetings and then there is 'The Studio' - a flexible creative space for tenant exhibitions and entertainment.

And the fun doesn't stop there, workers can spend their down time in a basketball court; a darts club; a boot camp or eat in one of London's most in-demand restaurants – The Modern Pantry.
The inspirational design begins as soon as you arrive - 'The 'Ramp' has created a new entrance away from the main square, which makes cycling into the building an event in its own right.  And if you crash your bike there is an in-house mechanic to help. If you decline to ride and use your feet then you can pick up a cappuccino at the foot of the lifts. 

The best features of the existing building have been incorporated into the new design wherever possible. The old and dated marble has though been stripped out and replaced with charred timbers and sheets of raw steel.

Unsurprisingly the building has proved popular and is fully let – tenants include; financiers Silicon Valley Bank and SEI and advertising agencies WPP and Publicis.
Alphabeta offers much more than just the wow factor – it is an inspirational place to work in that spreads its benefits far from the building itself

PROJECT DETAILS

Client:

 Resolution Property

Architect:

Studio RHE

Owner:

Sinar Mas

M&E Engineer:

 URS

Project Manager: 

Quartz

Structural Engineer:

 Furness

Quantity Surveyor:

 Quartz

 Contractor:

 Galliford Try

 

 

 

 

 

 

 

 


REGIONAL WINNERS


Scotland

 SCOT_W16_Refurb

Vodafone, Berkeley Square, Glasgow 

In making the decision to stay at their Berkeley Square location, Vodafone set out to not only create an outstanding workplace, but create a building which reflected the new ‘DNA’ for Vodafone workplaces of the future, By implementing a 24/7 flexible workplace through intelligent workspace design and wireless technology, as well as a new onsite health and wellbeing centre, the judges felt that Vodafone’s ambition to both future proof the site and fundamentally change the way its workforce operates, was second to none.

PROJECT DETAILS

Client:

 Vodafone

M&E Engineer:

AECOM 

Occupier:

 Vodafone

Structural Engineer:

 AECOM

Project Manager: 

AECOM 

Contractor:

 Overbury

Quantity Surveyor:

 AECOM

 

 

Architect:

 Platform Group

 

 

Interior Designer:

 Platform Group

 

 


North of England, North Wales & Northern Ireland

 NORTH_W16_Soapworkst

Soapworks, Colgate Lane, Salford Quays, Manchester 

Only minutes away from Manchester city centre, the formally neglected factory now houses desk space within a regenerated environment. The former Colgate Palmolive Factory underwent a stunning transformation and now offers unique office space to each of its residents. Set amongst over 200,000 square feet of commercial space, the development incorporates a landscaped courtyard that includes pedestrian linkages through to a beautiful waterfront setting.

PROJECT DETAILS

Client:

 The Carlyle Group

Contractor:

Galliford Try

Owner:

 The Carlyle Group

Investment/ Property Co:

 Abstract Nikal Management

Occupiers: 

Multiple Occupancy

Developer:

 Abstract Nical Management

Quantity Surveyor:

 EC Harris

 Agents:

 Canning O'Neill / JLL

Architect:

 shedkm

 

 

M&E Engineer:

 Briggs & Forrester

 

 

Structural Engineer: WYG

London & the South East

 LON_W16_Alphabeta

Alphabeta, 2 Worship Street, London

Alphabeta, a bold and creative project, was praised for its significant impact in changing perceptions in the area. Located on Worship Street in Shoreditch, the office is an example of using the existing building where possible and cleverly combining it with new and exciting features such as the entrance, which is set away from the main square.

PROJECT DETAILS

Client:

 Resolution Property

Architect:

Studio RHE

Owner:

Sinar Mas

M&E Engineer:

 URS

Project Manager: 

Quartz

Structural Engineer:

 Furness

Quantity Surveyor:

 Quartz

 Contractor:

 Galliford Try

 

 

 

 

 

 

 

 


Midlands & East Anglia 

 MID_W16_REFURB_Holkham

Holkham Studios, Longlands, Holkham Estate, Norfolk

These derelict Grade II farm buildings have been converted to provide a modern, green HQ building. The office space reflects the occupier's working ethos,  improves their efficiency and demonstrates what can be achieved when  the occupier and developer work together to get the optimum result.

PROJECT DETAILS

Client:

 Holkham Estate

Architect:

Lucas Hickman Smith

Owner:

Holkham Estate

M&E Engineer:

 Plandescil

Occupier: 

Monica Vinader

Structural Engineer:

 Plandescil

Project Manager:

Coke Estates

Contractor:

Robinson Construction

 

 

 

 

 

 

 

 


South West, Thames Valley & South Wales 

 SW_W16_740Aztec

740 Aztec West, Bristol

740 Aztec West was recognised for transforming what was a dated 1980’s three storey building into a bright, modern and welcoming office environment. The judges praised the team for its whole approach – making significant improvements to the external landscape by opening up the main entrance to provide high levels of daylight. The building’s use of renewable technologies and low energy lighting was also highly commended.

PROJECT DETAILS

Client:

Legal & General Property

M&E Engineer:

Hoare Lea

Project Manager:

JLL

Structural Engineer:

 Clarkebond

Quantity Surveyor: 

Sweett

Contractor:

Midas

Interior Designer:

Stride Treglown

Agents:

Knight Frank / JLL