Test of Time

This award rewards previous BCO award winners that have proven themselves to live up to their original aspirations and intentions. In January 2013 we invited previous regional and national BCO Award winners from 2009 to apply for the award, which included submitting a post occupancy evaluation to demonstrate the effectiveness of the building in coping with occupancy requirements over time.

Sponsored by

NAT16_AECOM_black

 


NATIONAL WINNER 


 AW_NAT16_Toft5         

AW_NAT16_TofT3

AW_NAT16_TofT2

AW_NAT16_TofT4

 

 

       

BBC North, MediaCityUK, Salford Quays

In 2011, in what was one of its most ambitious and challenging people moves in its history, the BBC relocated a number of departments to a new creative hub at MediaCityUK, Salford. The move was inspired by the desire to bring ground breaking ideas and outstanding creativity to everyone, with the aim to better serve all audiences across the UK.  

Occupying three brand new buildings and a shared studio block, BBC North opened in May 2011, on time and on budget. Its impressive fit out saw it win the 2012 BCO Northern Award in that category.

Today the corporation's offices host a creative community of around 2,300 people. It is home to a wide range of regional production, with its local coverage spanning an area stretching from Lake Windermere in the North to Buxton in the Midlands, and creating output for around seven million people. It is also home to several network production departments and radio teams as well as the renowned BBC Philharmonic Orchestra. 

Now, as was intended on occupation, MediaCityUK provides a workplace for the BBC that supports the creation of world class content in a digital age, it has also gone a long way to  reducing the broadcaster's operating costs and carbon footprint.

At inception the BBC and its team were bold in their approach and ensured the forward looking scheme met all the key principles of the BBC’s 2020 Property Strategy. Revolutionary in its design, the demands for excellence placed upon the workplace have been met.

As the number of staff and departments have grown the building has been able to maintain its efficiency through its flexibility and quality of design. Another key factor is the excellence of its in-house workplace team, who are particularly deserving of praise for their efforts to ensure the continued evolution of the building.

In 2012 the BCO judges said that the fit out of MediaCityUK: “Has created a place that provokes ‘smiles’, not just for staff, but for visitors too:” Four years later and there are still smiling faces everywhere. The buildings that make up BBC North have truly stood the test of time.
                   

 

 

 

         

 
         

 

Project Details

 

Client:       

BBC

Quantity Surveyor: Cyril Sweett (now Sweett Group)

Owner:

Peel Holdings 

Interior Designer:

ID:SR Sheppard Robson 

Occupier:

BBC 

M&E Engineer: 

AECOM 

Project Manager: 

Capita Symonds

Contractor: 

Overbury